Expo: Walter Segers – Solitaire

Fotografiecicuit

  • maandag11 maart 2024totdonderdag28 maart 2024

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 10 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

De fotoreeks ‘Solitaire’ ontstond een paar jaar geleden en is doorlopend. Hoewel elk beeld op zichzelf een doordachte reactie oproept, hebben de werken samen, een griezelige kracht om een vitaal gevoel kritisch waar te nemen over wat er op het spel staat als we worden geconfronteerd met de hedendaagse wereldwijde gezondheidscrisis. Gedurende meerdere jaren heeft hij telkens één persoon gefotografeerd, in publieke plaatsen zoals een theater, school, kerk of stadspark, waar men gewoonlijk bijeenkomsten zou verwachten. Hoewel het eenzame onderwerp in een vertrouwde omgeving wordt geplaatst, worden we geconfronteerd met een onmetelijke leegte. Deze scènes zijn kritieke standpunten op onze behoefte aan sociale interactie, waar de hedendaagse protocollen rond "social distancing" op complexe manieren verband houden met de fysieke isolatie en lege ruimtes gezien de virtuele wereld van videogames en sociale media.

Een aantal ensceneringen worden op een ludieke manier voorgesteld om op een speelse wijze verontrustende vragen te visualiseren. De kunstenaar zet het subject in een specifieke scène waardoor de herkenbare omgeving een niet-alledaagse draai teweegbrengt met hoop en humor in de subtekst. Dagelijkse gewoonten en rituelen die het menselijk bestaan diepgaand definiëren, worden op hun kop gezet.