Expo: Els Verschuere – Wanderer

Fotografiecicuit

  • maandag13 november 2023totdonderdag7 december 2023

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 10 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Foto’s, die fascineerden Els al als kind.

Daarom verdiept ze zich sinds enkele jaren in de fotografie, met foto’s die een nieuwsgierige blik en een bereidheid om te experimenteren verraden. Ze zoekt visueel spannende beelden waarbij vorm en inhoud elkaar in evenwicht houden.

Het actieterrein hiervoor is de straat, waar ze esthetiek zoekt in de menselijke bedrijvigheid. Els gaat op pad zonder vooropgezet plan: ze zwerft rond en blijft ergens hangen. Daar kijkt ze, observeert ze om de  beelden op zich te laten afkomen. Ze registreert onvoorspelbare scènes zonder in te grijpen; in het onverwachte en het toeval ziet ze taferelen. Haar fotografie draait om die vluchtige momenten, verhalen die er een tel later niet meer zijn.

Door objectief te registreren laat ze de kijker ruimte voor een eigen interpretatie, los van wat de fotografe zag. Elke foto toont een eigen verhaal waarvan de invulling open blijft: de kijker creëert zelf een nieuwe werkelijkheid.

De weerspiegelingen die ze fotografeerde verwarren en verrassen tegelijkertijd. Elke foto toont een gelaagdheid, door wat er op de foto staat maar ook door de manier waarop alle elementen het verhaal opbouwen.