Expo: Annabella Schwagten – Wandering/Wondering

Fotografiecicuit

  • maandag11 september 2023totdonderdag5 oktober 2023

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 10 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Dwalen en malen in een onbekend landschap.

Na een moeilijke periode getekend door instabiliteit en angst vertrekt Annabella Schwagten in 2017 met een rugzak vol vraagtekens over haarzelf en haar plaats in de wereld naar de Verenigde Staten. Hier trekt ze drie maanden rond om zich onder te dompelen in een voor haar onbekende omgeving. Bewust laat ze zich letterlijk en figuurlijk verdwalen om haarzelf weer terug te vinden. Door haar omgeving aandachtig waar te nemen onderzoekt ze het begrip identiteit, niet alleen die van haarzelf maar ook die van de mensen rondom haar en haar omgeving. Ze laat zich leiden door de vluchtige maar diepgaande ontmoetingen met mens, stad en natuur.

Door alledaagse elementen vast te leggen toont ze hoe tastbare manifestaties ons iets leren over wat onze eigenheid vormt. Een visueel voorbeeld hiervan kan schuilen in de kleinste en de grootste dingen, zoals de sokken die iemand draagt, hoe ze hun interieur inkleden, welke soort architectuur er heerst in een stad, …Ze is een waarnemer op verkenning. Zonder een oordeel te vellen gaat ze op ontdekking naar haarzelf, naar de wereld. Het is in deze kleine en grote symbolen dat ze op zoek gaat naar de vraag wie ben jij, wie ben ik? Wat maakt jou, jij? Wat maakt ik, ik? Zo vindt ze, een beeld per keer, de puzzelstukjes stilaan weer bij elkaar.

‘Wandering/Wondering’ is een doorlopend project. Ze trok o.a. ook foto’s in Thailand, Europa en het Verenigd Koninkrijk.