Expo: Hans Versmissen: Door het lint

fotografiecircuit

  • maandag12 september 2022totdonderdag6 oktober 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Hans is een buitenmens. Zijn vader leerde hem als kind de wonderlijke schoonheid van de natuur kennen en die verwondering begon Hans als jonge tiener op zwart-wit film vast te leggen. Met een vader en een grote broer die hadden gekoerst was de fiets nooit veraf, maar de aantrekkingskracht van de camera en de magie van de donkere kamer was sterker. Fotografie was een passie.

Als jonge twintiger leerde Hans het métier als assistent fotograaf en spendeerde het geld dat hij daarmee verdiende meteen weer aan film, fotopapier en chemicaliën. Niet veel later kocht hij zijn eerste koersfiets. Fietsen werd een passie.

‘Door het lint’ is een documentair fotoproject waarin Hans de essentie vat van bikepacking. Hij volgt randonneurs die ’s ochtends om vier uur vertrekken voor ritten van 400 kilometer en ’s middags Orval drinken in plaats van isotone drankjes. Of mannen die op vrijdagavond hun fiets bepakken om pas zondagavond laat, vuil en helemaal uitgewrongen weer thuis te komen.
Hij spendeert uren op een berg in Andorra om mannen te fotograferen die van Biarritz naar Perpignan en terug racen. Of dichter bij huis, dames en heren die op zaterdagavond in Virton vertrekken voor een ritje door de nacht richting Oostende.

‘Door het lint’ gaat over fietsen als ontspanning en fietsen als ontsnapping, soms om te winnen maar meestal enkel om de ervaring en het glas bier. Hans is geboeid door de menselijke psyche en verstaat zelf als fietser wat het fietsen met zijn geportretteerden doet.

Bikepacking zit enorm in de lift. Steeds meer mensen voelen zich ertoe aangetrokken. Het is enerzijds een vlucht uit een gecontroleerde wereld, een verlangen naar vrijheid en prestatie. Anderzijds is het een eenvoudige manier om zich goed te voelen, lichaam en geest te trainen en vrienden te maken. Bikepacking is even weg zijn, of even terug zijn …

Om sterke beelden te creëren werkt Hans vaak ‘embedded’. Hij maakt dan zelf deel uit van het peloton dat hij fotografeert. Vanop de fiets komt hij letterlijk dichter bij zijn onderwerp, komt hij dieper in de actie en kan hij de sprekende details zoals een zweetdruppel vastleggen. Die shots zijn complementair aan de beelden die hij maakt vanachter het denkbeeldige lint.

‘Door het lint’ is een ode aan de fiets. Geluk kan je niet kopen maar een fiets komt heel dicht in de buurt.