Expo: Dirk Beyens: De Stille Leegte

fotografiecircuit

  • maandag6 juni 2022totdonderdag8 september 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Fotografie is schrijven, schilderen met licht.

Met het oog van een schilder richt Dirk Beyens zijn focus op onderwerpen waaraan we achteloos voorbijgaan. De lichtinval, het spel van licht en donker, reflecties, transparantie, het ontdekken van vreemde details, schakeringen in kleur … trekken zijn aandacht. Zijn onderwerpen worden aan hun omgeving onttrokken waardoor de sporen van de realiteit worden gewist.

Hij wil schoonheid tonen. Hij gaat op zoek naar esthetiek op plaatsen waar je het niet verwacht. Maar zijn foto’s moeten meer zijn dan mooie schilderijtjes, ze moeten prikkelen en ontroeren.

De stilte wordt visueel vastgelegd. De stilte is zijn vriend. Krachtiger dan woorden. De kunst van het zwijgen. De kunst van het weglaten.

Het is alsof hij de wereld met half gesloten ogen bekijkt waardoor deze mooier lijkt. Het aller lelijkste blijft verborgen en toegedekt. Onvolmaaktheden, krassen, schrammen en vlekken vervagen maar blijven als littekens toch steeds aanwezig.

Vervreemding, leegte, het onzichtbare, het ongrijpbare, het onverstaanbare … zijn thema’s die steeds weerkeren.

Verder hoeft zijn werk geen boodschap uit te dragen. Zelf  vindt hij het niet nodig om de betekenis van zijn foto’s te willen doorgronden. Ze zijn wat ze zijn, zoals spiegels die leegte reflecteren en stilte oproepen. Zoals puzzels die nooit opgelost kunnen worden. Woordloos.