Expo: Herman Van Laere: Stedelijke Verstilling

fotografiecircuit

  • maandag5 april 2021totdonderdag6 mei 2021

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Het woonblok dat opdoemt uit de mist. De asbak, achteloos achtergelaten op een wankel eettafeltje. Het silhouet dat verschijnt in een openstaand raam waar een gordijn naar buiten wappert. De mens en de sporen die hij nalaat in deze wereld, zijn essentiële pijlers in het werk van Herman Van Laere.

Voor dit project ging hij op pad in Brussel en Gent, naar plaatsen die hem al dan niet vertrouwd zijn. Bij elk beeld koos de fotograaf voor een fragiel evenwicht: kwetsbare wereld versus heersend individu. Dat individu is zich vaak niet bewust van zijn voetafdruk op de wereld.

Wanneer de mens niet in beeld komt, belicht Herman letterlijk en figuurlijk de humane impact op de stedelijke dynamiek. Het minutieus afgereden grasveld, de geverfde richtingaanwijzer op straat of het steriel aangelegde recreatieplein: ze vertellen stuk voor stuk hoe wij omgevingen vormen en aansturen. Soms is dat resoluut, soms krampachtig, soms nonchalant.

Zijn beelden nodigen je uit om te kijken en te blijven kijken. Hoe ver rijkt ons aandeel in stedelijke verstilling?

Wie op verkenning gaat in Van Laeres werk wordt gedwongen erover na te denken en het stilistische element in dynamiek en desolaatheid te zoeken. Die uitdaging aangaan, loont en verheft stedelijke verstilling tot een kunstvorm op zich.

Cultuurcentrum Evergem