Expo: Geert Matton: Pure adrenaline

fotografiecircuit

  • maandag9 mei 2022totdonderdag2 juni 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Pure adrenaline, dat is wat Geert Matton vastlegde. Beelden van de paardensport, vastgelegd tijdens verschillende races, tijdens grote events zoals Waregem Koerse maar ook bij veel kleinere wedstrijden met amper 5 toeschouwers.

Met oog voor de actie, voor de sport, voor het paard, maar ook voor de mens, de jockey of driver. En voor de toeschouwer, in vol ornaat of in zijn wekelijks plunje.

Met aandacht voor het verhaal achter de foto. Die verhalen brachten hem bij fokkers, bij de veearts die dopingcontrole deed … tot zelfs in een operatiezaal waar het hart van een sportpaard werd heropgestart.

De energie spat van de beelden, nochtans staat de tijd compleet stil. Een fractie van een seconde en het moment is weg. De paarden ook, de volgende bocht in, de eindmeet over en terug naar hun stal. In die fractie van een seconde moest het gebeuren, juist op het moment dat ze passeren, dat ze een en al spanning, pure concentratie uitstralen. Die ruwe brok energie bevriezen in één beeld. Het moment dat ze zweven, dat ze los komen van de grond en in het beeld ook los komen uit de tijd. Ze worden uit de actie getild. Blijven hangen in het niets, blijven nazinderen op ons netvlies. Ons hart gaat even sneller slaan, we gaan mee in die actie, voelen die energie, ook al staat alles stil.

Pure adrenaline, dat is ook wat de fotograaf voelde bij het vastleggen van die beelden. Opperste concentratie moest hij aan de dag leggen. De actie bevriezen, maar toch lichtjes meebewegen met de camera. Het onderwerp haarscherp vastleggen, maar de achtergrond van een lichte onscherpte voorzien. Thuis komen, de digitale donkere kamer in, om dat nog eens te benadrukken door een combinatie van twee beelden in een. Het zwart-wit duwt de achtergrond nog meer naar achter en de kleur laat het onderwerp nog meer naar het voorplan komen. Verstilde actie en zachte beweging, scherpte en onscherpte, kleur en zwart-wit allemaal in één beeld.