Expo: Marc Wellens: The End

fotografiecircuit

  • maandag4 april 2022totdonderdag5 mei 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

In juni 2018 kreeg Marc de kans om te fotograferen op de 'Summer Dance Performance' van het Conservatorium Antwerpen. In de maanden nadien ontstond het idee om van één van de drie voorstellingen een fotoreeks te maken, met het akkoord van de choreograaf en de artistieke leiding van het Conservatorium. Strikt genomen kan je stellen dat de beelden slechts een registratie zijn van de artistieke creatie van de choreograaf en zijn dansers. Maar de uitdaging en motivatie waren om de geest van de ongeveer twintig minuten durende voorstelling te vatten in een fotoreeks van vijftien beelden en hieraan een eigen invulling te geven.

De foto’s zijn niet geënsceneerd maar werden genomen tijdens de voorstelling. In de nabewerking is er geopteerd om de beelden om te zetten naar zwart-wit om de kleurverschillen van de podiumbelichting te neutraliseren en het geheel rustiger te maken. Marc is als niet-professioneel fotograaf lid van een fotogroep, en de laatste jaren gepassioneerd bezig met dansfotografie.

THE END

Op het einde van de nacht, beginnen de normen te vervagen. Iedereen is op zoek naar zijn plaats. Misschien op zoek naar iemand anders. Misschien is het gewoon een inbeelding.

Op HET EINDE, kijken we zowel naar de donkere als naar de lichte kanten van menselijke relaties. Wat betekent het om het zwijgen opgelegd te worden? Waar vind je de ruimte om jezelf te zijn ?

Concept en choreografie door Jos Baker gecreëerd en uitgevoerd door de afstuderende dansers van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.