Expo: Kim Note: Onderhuids, op het vel

fotografiecircuit

  • maandag14 februari 2022totdonderdag10 maart 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Kims werk ontstaat vanuit een fascinatie voor mensen en wordt voortdurend beïnvloed door ontmoetingen. Geïnspireerd door deze ontmoetingen kiest ze haar thema’s en met een grote verwondering en bewondering voor de eigenheid van elk model maakt ze geënsceneerde portretten. Haar portretten waarin specifieke locaties, licht, kleur en attributen bijdragen aan wat verteld wordt, zijn verhalen die ze samen met haar modellen vormgeeft. Kim vertaalt hun verhaal door de filter van haar eigen fantasie en fotografische beeldtaal. Tijdens het fotograferen en in interactie met wie voor de lens staat, herwerkt Kim de concepten die ze op voorhand heeft vastgelegd en laat ze ook het toeval en momentum spelen. Dan pas wordt de overgave en de vervoering van dat moment zichtbaar in de foto.

Sinds 2017 werkt Kim aan ‘Onderhuids, op het vel’, een fotoreeks over het genderspectrum.

Uitgangspunt voor deze reeks is dat elk van ons een eigen, heel persoonlijke positie in deze wereld bekleedt. We zoeken allemaal een manier om ons te verhouden tot onze eigen beleving, ervaringen, verwachtingen en die van de wereld rondom ons. Met deze reeks wil ze absoluut geen mensen in hokjes duwen, maar net de schoonheid van diversiteit vieren.

Voor dit project werkt ze met mensen die zich bewust zijn van de positie die ze innemen in het genderspectrum of die net die positie willen onderzoeken. Samen met elk van hen gaat ze op zoek naar hoe zij gerepresenteerd willen worden in de foto, of hoe hun verhaal in een foto vertaald kan worden. Door zo dicht mogelijk bij de eigen ervaringen van de modellen te blijven, probeert Kim een divers en genuanceerd beeld te brengen over genderidentiteit en genderexpressie.

Deze fotoreeks bevat studioportretten en ensceneringen, intiem, ingetogen, expressief en uitbundig. De titel ‘Onderhuids, op het vel’ refereert voor Kim naar de twee perspectieven binnen de reeks, binnenkant en buitenkant, identiteit en expressie. Maar het verwijst voor haar ook naar de intimiteit en de beladenheid van dit thema.