Expo: Gerda Postelmans: HLM Marquise

fotografiecircuit

  • maandag17 januari 2022totdonderdag10 februari 2022

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Wat Gerda boeit in fotografie is het (toevallig) ontdekken en vastleggen van het ongewone gewone, de schoonheid in het banale. Ze werkt graag rond één bepaald thema, maar speelt ook met toevallige associaties van foto’s (vorm, kleur, onderwerp …).

Deze reeks ontstond na een bezoek in april 2017 aan een ‘brocante’ in het ‘quartier du Mieux-Être’, een sociale woonwijk in het noorden van Frankrijk. Tot haar verwondering ontdekte ze er reuzegrote foto-affiches op de gevels van de huizen, gehavend door weer en wind en deels afgescheurd.
De volgende twee weken kwam ze regelmatig terug op deze plek om foto’s te maken.

Uit gesprekken met enkele kinderen, met de postbode en anderen bleek dat dit foto-project bewoners van de buurt afbeeldde. Na contact met de gemeente vernam ze dat dit een project van de stad Marquise was om de bewoners van deze buurt in de kijker te zetten: een tentoonstelling ‘Têtes d’Affiches’ (54 portretten van 1,80 x 1,30 m) die opende in september 2016.

Amper 6 maanden later was dit prachtige sociale project, blootgesteld aan regen en wind, gedoemd te verdwijnen door de tand des tijds. Een symbool van de vergankelijkheid. Deze foto’s zijn een laatste stille getuigenis van een ondertussen volledig verdwenen project.