Cinema Westside - Competencia Oficial / Official Competition

Spanje, 2021

Tickets
  • dinsdag6 december 2022van20 uurtot22 uur

Het is de 80ste verjaardag van Humberto, een farmaceutische multimiljonair. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert en begint zich af te vragen hoe mensen hem eigenlijk zien en wat hij na wil laten. Hij heeft het erover met zijn assistent en na het idee om een brug naar zichzelf te laten vernoemen, komt zijn meesterlijke plan om een film te maken. En niet zomaar een film, namelijk de beste film die ooit gemaakt is met de beste regisseur en acteurs. Het idee klinkt absurd, maar dit gegeven is het startsein van een film die je nog lang bij zal blijven.

De excentrieke regisseuse Lola (voortreffelijk gespeeld door Penélope Cruz) heeft haar ideeën voor een film en wil hiervoor samenwerken met Hollywood hunk Félix Rivero (Antonio Banderas) en de theateracteur Iván Torres (Oscar Martínez). De twee zijn levende legendes maar allesbehalve beste vrienden. Door een flink aantal excentrieke oefeningen en gebeurtenissen is het maar de vraag wie uiteindelijk de langste adem heeft en of het meesterwerk daadwerkelijk afgemaakt zal worden.

Al tijdens een van de eerste scènes van deze Spaans-Argentijnse film voel je de spanning tussen de drie karakters oplopen. Dit wordt afgewisseld met humor, heel veel humor. Tijdens hun eerste ‘table read’ heeft Lola een absurd dik boekwerk vol vreemde voorwerpen erin voor haar neus liggen met betrekking tot de film. Dit geeft een duidelijk beeld van haar excentrieke trekjes. Lola is een artistieke vrouw met verschillende gezichten en je weet dan ook nooit wat er gaat gebeuren als zij in een scène zit. Als ze dan ook nog eens ellenlang commentaar heeft op het acteerwerk van Félix en Iván dan voel je als kijker dat je naar een tikkende tijdbom zit te kijken.

Maar daar blijft het niet alleen bij want ook tussen Félix en Iván is de spanning voelbaar. De heren houden er hele verschillende acteermethodes op na. Félix komt standaard te laat bij de repetities en verslindt de ene na de andere vrouw terwijl Iván altijd keurig op tijd komt en al 28 jaar getrouwd is. De interactie tussen de twee mannen levert dan ook een hoop bijzondere momenten op.

‘Competencia Oficial’ laat met humor de complexe kant van het filmmaken zien. De kant die normaal gesproken verborgen blijft voor het publiek. Het creatieve proces, de repetities, de ego’s, de spanning tussen de acteurs, de vraag om erkenning en andere issues maken deze film voor de kijker zeer de moeite waard.

Duur: 114 minuten

Mariano Cohn, Gastón Duprat (regie, scenario), Andrés Duprat (scenario)

Met: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez, Manolo Solo, José Luis Gómez, Irene Escolar e.a.

Cultuurcentrum Evergem