Cinema Westside - Rebel

België, Luxemburg, Frankrijk, 2022

Tickets
  • dinsdag22 november 2022van20 uurtot22.15 uur

‘Rebel’ is een noodlotstragedie. Nadat er bij Kamal (Aboubakr Bensaihi) in Molenbeek drugs zijn gevonden, wordt hij door zijn moeder (rol van Lubna Azabal) uit huis gezet. Hij besluit naar Syrië te vertrekken waar hij door Islamitische Staat (IS) wordt gerekruteerd en zo in Raqqa belandt. Intussen komt zijn jongere broertje van 13 jaar – gespeeld door Amir El Arbi, het broertje van Adil – ook in het vizier van geradicaliseerden op het thuisfront, terwijl hun moeder vecht voor haar zonen.

“Dit drama kan zwaar op de maag vallen, maar stilistisch ziet het er prachtig uit. Bovendien voel je dat de regisseurs een oprecht verhaal willen vertellen”, schrijft website Screen Daily. “De film toont hoe mannen met goede intenties toch verwikkeld kunnen raken in grote problemen en uiteindelijk vooral kwaad berokkenen.” Ook de acteerprestaties van Bensaihi en de jonge Amir El Arbi worden bejubeld. 

“Deze prent is een aanval op de zintuigen. De actie dendert in een rotvaart over het scherm”, aldus website Cineuropa, die eveneens positief is. “Dit fascinerende werk toont dat het belangrijk is om diverse stemmen in de filmwereld aan bod te laten komen.”

‘Rebel’ is de vijfde langspeelfilm van Adil El Arbi (33) en Bilall Fallah (36), na ‘Image’, ‘Black’, ‘Patser’ en Hollywoodblockbuster ‘Bad Boys for Life’. Sinds hun filmstudies aan Sint-Lukas in Brussel ruim tien jaar geleden zijn ze een onafscheidelijk duo.

Duur: 135 minuten

Adil El Arbi, Bilall Fallah (regie, scenario), Kevin Meul (scenario)

Met: Lubna Azabal, Ala Riani, Fouad Hajji, Kamal Moummad, Aboubakr Bensaihi, Nadeem Rimawi e.a.

Cultuurcentrum Evergem