Cinema Westside - Flee

Denemarken, 2021

Tickets
  • dinsdag8 november 2022van20 uurtot21.30 uur

In de animatiefilm 'Flee', die af en toe onderbroken wordt met real life beelden, volgt Jonas Poher Rasmussen een Afghaanse vluchteling om stukje bij beetje het tragische verhaal van deze homoseksuele man bij elkaar te puzzelen.

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin slaat op de vlucht. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Ze willen samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf.

Dit waargebeurde verhaal behoort toe aan Jonas Poher Rasmussens vriend, maar het duurde jaren voordat de Deense documaker het te horen kreeg. In een mix van archiefbeelden en animaties vertelt Rasmussen nu het onderdrukte oorlogsverleden van Amin (pseudoniem), die in de jaren '80 oorlogsgebied ontvluchtte om nu openlijk als homo te kunnen leven. 'Flee' verlegt de grenzen van het documentairegenre in een hartverscheurend, zenuwslopend verhaal over een man op zoek naar vrijheid en wordt vergeleken met Ari Folmans 'Waltz with Bashir'.

“Het voor drie Oscars genomineerde 'Flee' is deels het verslag van een vlucht, deels ook therapie, zonder dat de film zo intiem wordt dat hij de kijker buitensluit. Soms maken de beelden het verhaal juist indringender. Herinneringen die in een gewone documentaire niet getoond hadden kunnen worden, worden door de animatie tot leven gebracht.” (De Volkskrant)

“Genomineerd worden voor beste internationale film, beste documentaire én beste animatiefilm: het is compleet uniek in de geschiedenis van de Academy Awards. Net als in 'Waltz with Bashir' of 'Another Day of Life' combineert het Deense 'Flee' documentaire en animatie. En opnieuw werkt dat wonderwel.” (Focus Knack)

Duur: 89 minuten

Jonas Poher Rasmussen (regie, scenario), Amin Nawabi (scenario)

Met de stemmen van Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz e.a.

Cultuurcentrum Evergem