Cinema Westside - The Worst Person in the World

Noorwegen / Frankrijk / Zweden / Denemarken, 2021

Tickets
  • dinsdag3 mei 2022van20 uurtot22 uur

De Noorse regisseur Joachim Trier houdt van confronterende cinema. Het kwam dan ook als een complete verrassing toen hij dit jaar in Cannes een romantische komedie presenteerde, zij het wel eentje met een weemoedig randje. Een bitterzoete ode aan de onvolmaaktheid van het leven, met zijn ups en downs, zijn kwetsuren en verrukkingen, zijn zekerheden en twijfels.

Julie is een jonge vrouw die nog altijd niet goed weet wat ze met haar leven wil. De keuze voor de man met wie ze dat leven wil delen, is daardoor des te neteliger. En dat in een samenleving waarin verwachtingspatronen met het klimmen van de jaren almaar beklemmender worden. Wanneer ze dertig wordt, zet ze een punt achter haar stabiele relatie met de 45-jarige succesvolle schrijver Aksel. Ze ontmoet de jongere en knappe Eivind, met wie ze zich in een nieuw avontuur stort.

Aangevoerd door de verbluffende actrice Renate Reinsve, die in Cannes terecht de prijs voor de beste actrice kreeg, zien we de onzekerheden en de extases van een millennial in Oslo. De film is opgedeeld in twaalf hoofdstukken en beweegt subtiel heen en weer door de tijd. Trier draait zijn hand niet om voor visuele hoogstandjes, al blijft hij altijd aan de juiste kant van het opschepperige.

Persquotes:

“Een ode aan de opwinding, de vrijheid, de tegenstrijdige verlangens, de onmogelijke keuzes, de mislukkingen en de spijt waarmee het pad richting volwassenheid bezaaid is.” (De Morgen)

“Een film die je intense dingen doet voelen en diepe gedachten laat denken.” (De Standaard)

“De film is zoals zijn hoofdpersonage: vrolijk geschift, maar ook doordrongen van droefheid.” (Vertigo)

Duur: 127 minuten

Joachim Trier (regie & scenario), Eskil Vogt (scenario)

Met: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Mia McGovern Zaini, Maria Grazia Di Meo, Hans Olav Brenner, Herbert Nordrum e.a.