Cinema Westside - The French Dispatch

VS / Duitsland, 2021

Tickets
  • dinsdag8 maart 2022van20 uurtot22 uur

In het Franse stadje Ennui-sur-Blasé werkt de redactie aan de laatste uitgave van het Amerikaanse tijdschrift ‘The French Dispatch’. Elke journalist heeft zijn specialiteit en presenteert een verhaal binnen een eigen rubriek. Zo portretteert een kunstcritica een gevangene met schildertalent en beschrijft een essayiste de studentenprotesten. Maar in het tijdschrift is er ook plaats voor een overlijdensbericht en een reisreportage. De uitgever probeert alle verhalen van deze uitgave te bundelen. 

Wie nog twijfelt aan de unieke status die Wes Anderson heeft in het hedendaagse filmlandschap, moet eenvoudigweg een blik werpen op de cast van ‘The French Dispatch’, stuk voor stuk ijzersterke acteurs die met overduidelijk plezier deel willen uitmaken van Wes Andersons wonderlijke wereld. Met flair en een uitgestreken gezicht spelen Bill Murray en de elfendertig andere bekende koppen wonderlijke personages die amper meer reliëf hebben dan stripfiguren. Je bent nog aan het glimlachen met de ene geestigheid en de volgende dient zich al aan. Een grappig detail. Een verrukkelijk zinnetje. Een knipoog naar de nouvelle vague, naar Tintin, naar Jacques Tati. Bon appétit. 

Persquotes:

"Dit is een regisseur op het toppunt van zijn kunnen, jonglerend met stijlen en zich bedienend van een schier eindeloze schare aan top­acteurs." (★★★★★ – De Standaard)

"Niemand Wes Andersont zoals Wes Anderson. In een ongezien tempo dendert hij van het ene kijkdoosdecor naar het andere. (...) Wat een luxe, wat een rijkdom, wat een Wes." (★★★★ - De Morgen)

"Niemand die met zo veel branie en flair Wes Anderson-pastiches brengt als Wes Anderson, en dat is met 'The French Dispatch' niet anders." (Focus Knack)

"Wes Anderson brengt zijn totaal eigenzinnige vorm van cinema naar een nog hoger niveau." (★★★★★ – Filmtotaal)

" 'The French Dispatch' is ongekend vaardig geflambeerd." (★★★ – Cinemagazine)

"Een heerlijke overdaad aan grappen en vondsten, in tekst en design. (...) Veel Andersonner wordt het niet." (de Filmkrant)

Duur: 107 minuten

Wes Anderson (regie & scenario), Roman Coppola, Hugo Guinness (origineel verhaal)

Met: Timothée Chalamet, Adrien Brody, Frances McDormand, Benicio Del Toro, Léa Seydoux, Owen Wilson, Bill Murray, Willem Dafoe, Edward Norton e.a.