Cinema Westside - Les Intranquilles

België / Frankrijk / Luxemburg, 2021

Tickets
  • dinsdag8 februari 2022van20 uurtot22 uur

De Brusselaar Joachim Lafosse heeft door de jaren heen zijn sporen verdiend als specialist in psychologische drama’s en hij wordt alsmaar beter. ‘Les Intranquilles’ zou je na ‘À perdre la raison’ en ‘L’économie du couple’ kunnen omschrijven als het derde deel van een officieuze trilogie over de desintegraties van huwelijken. Hier is het de bipolariteit van een van de partners die voor een enorme druk zorgt.

Je merkt al van bij het begin dat er iets mis is met de kunstschilder Damien (Damien Bonnard). Hij bevindt zich met zijn jong zoontje op een motorboot ergens aan de Middellandse Zee. Plots springt hij in het water, beveelt het jongetje terug te varen en begint zelf naar de kust in de verte te zwemmen. Het is dat soort roekeloosheid en gebrek aan verantwoordelijkheidszin dat Damien zo kenmerkt en de relatie met zijn vrouw Leïla (Leïla Bekhti) meer en meer ondermijnt.

Het grote probleem van Damien is het vinden van een gulden middenweg. Als hij de medicijnen neemt die zijn bipolariteit onderdrukken, dan stevent hij af op een bijna lethargisch bestaan. Als hij zijn pillen niet neemt, dan wordt hij manisch en begint als een bezetene te schilderen, bouwt hij een kunstwerk met de potten die hij in de woonkamer vindt of weet hij geen blijf met zijn enthousiasme. Leïla kan min of meer met de ziekte van haar man omgaan, maar wanneer hij hun zoontje in gevaar brengt, begint ze zich toch vragen te stellen.

Lafosse, die deze situatie van dichtbij heeft meegemaakt, weigert Damien te veroordelen en toont de perspectieven van zowel Leïla, Damien als hun zoontje. Op die manier krijg je een genuanceerde kijk op de problemen waarmee het gezin worstelt, waardoor het nog moeilijker wordt om concrete oplossingen aan te wijzen.

Persquotes:

“Les intranquilles is een schitterende, aangrijpende film die voor velen herkenbaar zal aanvoelen. Hij gaat over de impact van een mentale ziekte op een man, maar bovenal op een gezin.” (De Standaard, ****)

“Gevoelig, levenswijs, hard, maar mededogend, en met grote overgave geacteerd.” (De Morgen, ****)

“In 'Les Intranquilles' komt de psychologische pingpong even hard aan, maar er zit een zacht kantje aan dat je niet verwacht.” (Metro, ****)

“Zoals steeds bij Lafosse boort de authenticiteit door het canvas heen, tot het gaandeweg en na veel ups, downs en driftbuien, ook als kijker pijn begint te doen.” (Knack Focus, ****)

Duur: 117 minuten

Joachim Lafosse (regie), Lou Du Pontavice, Juliette Goudot, Pablo Guarise (scenario)

Met: Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah, Patrick Descamps, Jules Waringo e.a.

Cultuurcentrum Evergem