Cinema Westside - Dune

VS / Canada, 2021

Tickets
  • dinsdag25 januari 2022van20 uurtot22.30 uur

We overdrijven niet als we zeggen dat ‘Dune’ tot het allermooiste behoort dat we ooit op het witte doek mochten aanschouwen. Werkelijk alles klopt aan deze film, van de acteurs, de adembenemende cinematografie, de meesterlijke score van Hans Zimmer tot het overrompelende verhaal dat smeekt om een vervolgfilm (inmiddels bevestigd door Warner Bros.). ‘Dune’ vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen, zullen overleven.

We citeren graag Patrick Duynslaegher, voormalig recensent van Knack/Focus Knack en artistiek directeur van Film Fest Gent over de enorme impact van de film:

"Villeneuve offreert ons een toekomstvisioen uit één stuk en geen samenraapsel van allerlei voorbeelden en referenties. In nagenoeg alle SF-films zit je naar een verbrokkelde toekomstvisie te kijken met te duidelijk zichtbare overgangen van interieur en exterieur, van bestaande gebouwen en nieuwe constructies, van grote en kleine volumes. Bij Villeneuve verlopen de overgangen naadloos. In zijn monumentaal minimalistische visie krijgt Outer Space een plastische dimensie, alsof we naar een stoet van levende schilderijen zitten kijken. Ook de special effects zitten volmaakt in het verhaal en de actie geïntegreerd. Natuurlijk weet je dat er dingen te zien zijn die in de realiteit (nog) niet kunnen maar je bent je niet bewust dat het om special effects gaat want die gaan volledig op in de filmrealiteit wat bijna van geen enkele andere blockbuster kan gezegd worden maar wel toepasselijk is op 'kleinere' SF-films zoals Damien Chazelles ‘First Man’ (2018), Claire Denis' ‘High Life’ (2018) en James Gray's ‘Ad Astra’ (2019).

Briljant ook hoe de regisseur en zijn cameraman de 'negative space' van het breedbeeldformaat optimaal gebruiken, met veel onscherpe partijen die het environment iets fluïde geven. Of hoe hij ingetogen en intimistische scènes die plechtstatig in beeld gebracht zijn, afwisselt met massatonelen (opmarcherende legers à la Leni Riefenstahl) maar ook spetterende actie (krachtmetingen tussen futuristische samoerais). In weerwil van al het stof en woestijnzand is dit een zeer cleane film die doet denken aan de scène in ‘Lawrence of Arabia’ waarin Peter O'Toole antwoordt op die vraag wat hem zo aantrekt in de woestijn: 'Because it's clean'. Dat 'propere' contrasteert ook weldadig met de mislukte versie van David Lynch die zich wentelt in allerlei smerigheid en vunzigheid, met op kop de als een ballon zwevende baron met de etterbuilen.

Er wordt over de hele lijn uitstekend geacteerd. Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac (een van de beste acteurs van zijn tijd), Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Skarsgård, Charlotte Rampling zijn allemaal prima gecast, maar de film staat of valt met het personage van de jonge Paul Atreides. Ik zie geen enkele jonge acteur die deze hoofdrol zo geloofwaardig zou kunnen vertolken als Timothée Chalamet."

Duur: 145 minuten

Denis Villeneuve (regie), Jon Spaihts, Eric Roth, Denis Villeneuve (scenario)

Met: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Javier Bardem e.a.

Cultuurcentrum Evergem