Cinema Westside - Annette

Frankrijk, 2021

Tickets
  • dinsdag14 december 2021van20uurtot22uuruur

Henry is een stand-upcomedian met een scherpe humor, Ann een internationaal bekende zangeres. Samen vormen ze een gelukkig en glamoureus stel. De geboorte van hun eerste kind, Annette, een mysterieus meisje met een uitzonderlijke gave, zal hun leven op zijn kop zetten. Openingsfilm van het jongste Filmfestival van Cannes, waar Leos Carax de Palm voor Beste Regie won. 

Leos Carax is al sinds de jaren tachtig het buitenbeentje van de Franse cinema en anno 2021 lijkt de immer enigmatische beeldenstormer achter ‘Mauvais Sang’, ‘Les Amants du Pont-Neuf’ en ‘Holy Motors’ duidelijk niet van plan om daar verandering in te brengen. Au contraire. Zijn nieuwste film ‘Annette’ mag dan stukken narratiever ineensteken dan zijn deugddoend geflipte voorganger ‘Holy Motors’, wat je krijgt is een tot epische proporties opgeblazen juxebox door de hedendaagse popcultuur die duizelt van de audiovisuele ideeën en die je na 140 minuten ook duizelig achterlaat.

Adam Driver, die het deels in België gedraaide project (Angèle en Wim Opbrouck floepen even door het beeld en de theaterscènes werden in Brussel opgenomen) ook mee produceerde, speelt een beruchte stand-upper die getrouwd is met een al even beroemde operazangeres (Marion Cotillard). Het glamourkoppel komt in zwaar vaarwater – ook letterlijk – terecht wanneer hun dochtertje Annette een wel heel bijzonder en vroeg muzikaal kind blijkt te zijn. Waar dat zoal heen leidt, valt zoals steeds bij Carax, en bij uitbreiding zijn al even prettig gestoorde muzikale geestesgenoten van Sparks, nauwelijks in een paragraaf te murwen, maar het gaat over liefde en jaloezie, roem en rijkdom, over ouderschap en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan, over toxisch machismo en de valkuilen van de celebritycultuur, en over alles wat je er maar in wil lezen. (Dave Mestdach)

Duur: 140 minuten

Leos Carax (regie, scenario), Ron & Russel Mael (origineel verhaal)

Met Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Angèle, Wim Opbrouck, Devyn McDowell, Natalia Lafourcade e.a.

Cultuurcentrum Evergem