Cinema Westside - Quo Vadis, Aida?

Nederland, 2020

Tickets
  • dinsdag30 november 2021van20uurtot22uuruur

Aïda werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

In haar eerdere werk onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. De film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. 

“Zielsaangrijpend drama” (Humo, ****)

“Een nietsontziende film” (De Standaard, ****)

“Onderweg kan je niet anders dan onder de indruk raken” (Metro, ***)

Duur: 100 minuten

Regie: Jasmila Žbanić

Met Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Sol Vinken e.a.

Cultuurcentrum Evergem