Cinema Westside - Nomadland

VS, Duitsland, 2020

Tickets
  • dinsdag12 oktober 2021van20tot22uur

#vanlife zorgt voor heel wat idyllische beelden op Instagram, maar het wordt allemaal wat minder sprookjesachtig wanneer het nomadenleven geen keuze maar een noodzaak is. Frances McDormand lijkt geboren om nomad Fern te spelen en Chloé Zhao werd de tweede vrouwelijke regisseur ooit die het Oscarbeeldje voor beste regie mee naar huis mocht nemen.

Fern (Frances McDormand) is een kwieke zestiger die in haar opgedirkt busje doorheen de prachtige landschappen van Amerika reist. Om in haar levensonderhoud te voorzien, verricht ze seizoensarbeid, soms in een Amazon-fabriek, soms in lokale diners. Maar achter haar avontuurlijke levensstijl schuilt een diepgeworteld Amerikaans probleem: zestigers en zeventigers die in de nasleep van de economische crisis van 2008 hun inkomen en huis kwijtraakten, kunnen nergens anders terecht.

Regisseur Chloé Zhao (‘The Rider’, ‘Songs My Brothers Taught Me’) bekleedde haar fenomenale film met niet-professionele acteurs, een kleurrijke community die Fern bijstaat down the road. Zhao’s wijdse landschappen en de melancholische pianomelodieën van Ludovico Einaudi creëren de perfecte post-coronafilm voor uitgehongerde wanderlustigen.

Duur: 107 minuten

Chloé Zao (regie, scenario)

Met Frances McDormand, David Strathairn, Linda May e.a.