Cinema Westside - About Endlessness

Zweden/Duitsland/Noorwegen/Frankrijk, 2019

Tickets
  • dinsdag13 oktober 2020van20tot21.25uur

Een film die ‘About Endlessness heet maar toch afklokt na amper 76 minuten? Het is het soort wrange, uitgebeende ironie waar Roy Andersson ondertussen al een paar decennia het patent op heeft, maar zelden kwam de onvolprezen, Zweedse meester van het komische understatement zo teder en vergevingsgezind uit de hoek als nu.

Een katholieke priester die danig worstelt met zijn geloof. Een koppel dat uitkijkt over een stad die in puin werd gelegd, alsof een doek van Marc Chagall tot leven komt. Hitler die zijn stoffige bunker binnenstrompelt, terwijl verslagen soldaten richting gevangenkamp sjokken. Een tandarts die het getalm van zijn patiënt niet meer aankan. Ze passeren stuk voor stuk de revue in perfect bemeten, haast pointillistisch geschilderde tableaux vivants die dampen van de existentiële tristesse, maar telkens lijkt de Zweedse veteraan – 77 inmiddels – zijn geblutste personages te trakteren op een zachte aai in plaats van op een sarcastische grijns.

(****, Dave Mestdach, Focus Knack)

Roy Andersson (regie), met Anders Hellström, Bengt Bergius, Jan Eje Ferling, Jessica Louthander, Martin Serner, Tatiana Delaunay, Thore Flygel e.a.

Cultuurcentrum Evergem